Alegeri personale – E dreptul meu să aleg! – mă declar vinovată

În viaţă totul ţine de alegeri. Fie că suntem conştienţi sau nu, mereu facem alegeri.

Chiar şi atunci când alţii fac alegeri ce pot avea un impact asupra noastră, putem decide ceea ce vrem să urmeze în ceea ce ne priveşte. Bineînţeles că fiecare alegere pe care o facem are şi consecinţe pe care trebuie să ni le asumăm. Însă partea buna este că toţi avem dreptul de a alege, chiar şi eu…

Spun asta deoarece, poate în gândirea unora vis a vis de mine, conceptul de alegere este un privilegiu, nu un drept aşa cum este normal să fie pentru orice om, aproape indiferent de situaţie.

Şi eu am acest drept! Şi eu pot să aleg ce-mi place şi ce nu, ce vreau şi ce nu vreau, chiar dacă din punct de vedere fizic, am o situaţie diferită faţă de mulţi alţi oameni.

Ca să se înţeleagă în ce sens este diferită situaţia mea, spun doar atât: din păcate depind de cei din jurul meu mai mult decât mi-aş fi dorit, sunt legată de un scaun rulant, însă am ales să-mi trăiesc viaţa cât de normal se poate şi aleg în continuare să fac asta. Soarta aceasta nu mi-am putut-o alege eu, însă pot alege ceea ce vreau să fac. La fel cum pot alege să fac bine şi să am binele în viaţa mea.

Pot şi vreau să aleg să am momente în care să mă bucur de părţile frumoase ale vieţii, de oamenii buni din jurul meu, de zilele cu soare.

E adevărat că pentru împlinirea unor alegeri am nevoie de ajutor mai mult decât o persoană validă, dar cine nu are nevoie de ajutor la un moment dat? Ajutorul nu cred că-mi poate transforma dreptul într-un privilegiu!

Nimeni nu trebuie să facă alegeri în locul nimănui!

Orice om care are discernământ, o poate face singur. Doar el are dreptul să aleagă cum vrea să trăiască, pentru că în final, el e singurul care va da socoteală pentru acţiunile sale.

Aşadar, eu aleg să fac ce-mi place, să mănânc ce-mi place (chiar dacă de multe ori primesc critici în acest sens, cum ca sunt mofturoasă, sau cu prea multe pretenţii), să mă îmbrac şi să mă aranjez aşa cum îmi place, să păstrez în viaţa mea doar persoanele care-mi plac, să nu am vicii, să elimin ce nu-mi foloseşte.

Spre exemplu, de ce să accept ceva ce nu-mi place, sau ceva ce ştiu că nu-mi face bine, doar de dragul cuiva? Cred că fiecare e liber să aleagă ce-l face mulţumit sau fericit. Sunt de acord că în viaţă trebuie să facem anumite compromisuri, dar nu trebuie să ne mulţumim cu orice. Sau să transformăm alegerile celor din jur într-un mod al nostru de a trăi, dacă acele lucruri ne fac rău. În general, nu cred că cer mult, sau prea mult, vreau doar să înţeleg şi să fiu înţeleasă.

Totodată, mi-ar plăcea ca fiecare dintre noi să încercăm să fim mai toleranţi unii faţă de alţii şi să acceptăm că toţi greşim şi că uneori este esenţial să greşim din propriile alegeri pentru a ne putea îndrepta.

Accept sfaturi sau păreri, însă aleg ce cred eu că îmi face bine, nu ce cred alţii! În ceea ce mă priveşte, e dreptul meu să fac alegeri şi am de gând să „profit” de acest drept!

Puteți lăsa comentarii prin email, Facebook, Twitter ori WordPress