Astăzi, după mini-recenzia cărții „Cum m-am vindecat de nefericire”, vreau să vorbim puțin și despre Comportamentul social descris de către Jon Elster în cartea sa.
„Comportamentul social” a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 2007, în Anglia. Apoi, din 2013 începând, scrierea a fost tradusă și publicată la Editura ALL.
Categoriile în care aceasta se regăsește sunt: Carte academică, Umaniste, Psihologie/sociologie sau E-books.
Formatul este de 165×235, numărul paginilor 448, ISBN: 978-606-587-068-0.
Autorul este născut în 1940 la Oslo și ultima dată fusese profesor la Catedra de Raționalitate și Științe Sociale, College de France.
În carte se arată cum deciziile noastre sunt luate influențați fiind de emoții, prejudecăți, norme, frustrări sau temeri. Și asta chiar în timp ce noi credem că hotărâm totul în mod conștient și rațional.
Prin „Comportamentul social” acțiunile oamenilor sunt atent cercetate. Iar analiza autorului relevă o interpretare a problemelor aparent paradoxale. Lucru prin care cititorul poate găsi anumite răspunsuri la întrebări ce-l macină.
Spre exemplu, citind, putem afla de ce ni se schimbă preferințele, uneori, pe măsură ce timpul trece. Ce legătură au medicamentele vândute în folie sau flacoane cu scăderea sau creșterea ratei sinuciderilor. De ce aleg oamenii să se implice mai mult în proiectele altora deși cei din urmă se aleg cu tot profitul. Sau de ce trag oamenii concluzii fără dovezi. Și multe altele asemenea.
Cartea „Comportamentul social” are înțelesuri mai profunde și solicită atenția, gândirea și reflectarea asupra unor situații destul de mult. În principiu este adresată oamenilor din mediul academic, managerial, psihologic, social, mass-media, politic dar și marelui public.
Așa că oricine își dorește să intre mai adânc în fundamentele explicației ale științelor sociale, poate studia comportamentul social din cartea disponibilă online aici la reducere.
nu am citit-o pe aceasta, am citit in schimb una asemanatoare mai de mult! sunt interesante!
Avem ce învăța din ele 🙂
Un titlu interesant si o abordare si mai interesanta. Chiar ma atrage cartea desi daca vedeam doar titlu in librarie, nu stiu daca as fi zabovit asupra ei.
Eu taman după titlu m-am luat când am ales-o.:)
Cred ca este o carte chiar interesanta. Nu am citit pana acum carti de genul…
Este. Poți încerca 🙂
Sunt de acord ca deciziile noastre au legatura cu experientele prin care am trecut, educatia primita, emotii si prejudecati. Iar daca constientizam asta am facut un pas inainte.
Mai rău e când știm doar teoretic asta și nu acționăm și la nivel practic.
Nu am citit cartea, dar inteleg la ce se refera autorul cand afirma ca luam decizii pe baza unui cumul de factori care ne determina directia vietii.
Primul pas către o acțiune benefică nouă e înțelegerea unor lucruri 🙂
Trebuie sa invatam din experientele noastre pentru a evolua 🙂
Și asta-i adevărat 🙂
Nu am citit cartea insa mi-ar place. Cred ca este interesanta si cu multe lucruri bune de stiut ca si cultura generala.
Este interesantă pentru cei pasionați de această zonă.
avand in vedere ca mi-a placut destul de mult The tipping point, care tot la fel explica fel si fel de decizii, cred ca mi-ar placea sa citesc si cartea recomandata de tine. Sigur mi-ar fi si utile informatiile 😀
Lectură plăcută atunci 🙂
Sunt interesante aceste carti, parca vezi lumea altfel dupa ce le parcurgi. Pe aceasta nu am citit-o, pare foarte interesanta.
Niciodată nu e prea târziu 🙂
Este o carte foarte interesanta si utila, care nu prea stiu cum de mi-a scapat. Eu citesc astfel de carti…
Poate urma și ea, nu? 🙂
Am tot citit carti de acest gen si m-au ajutat mult. Imi tot fac curaj sa ma apuc de cartea ”Diplomatia! 😀
Aștept recenzia, deci? 😀
N-am citit nici o carte in acest gen, dar niciodata nu e prea tarziu sa o fac.
Așa este 🙂
Comportamentul oamenilor si in primul rand comportament social se invata pentru a se incadra in anumite limite astfel incat sa nu provoace rau celorlalti semeni.
Fiecare are propriile dorinte, scopuri, idealuri, dar acestea trebuie sa se inscrie in cadrul stabilit de regulile si normele societatii.
Până la un punct, cred eu.
Nu ma omor dupa cartile de genul, prefer clar fictiunea
O carte cu un subiect interesant. Nu ma tenteaza neaparat insa cred ca merita citita
Acest gen de carte pare interesant desi n-am citit nimic de genul pana acum