De Crăciun eu nu sărbătoresc românește

de crăciun

Era o vreme când de-abia așteptam sărbătorile de iarnă. În schimb azi, de Crăciun, eu nu mai sărbătoresc românește. De fapt nu sărbătoresc deloc.

Bradul nu mai ocupă loc de cinste în casa mea. Moș Crăciun nu mai este așteptat și nici porcul nu-mi zace în farfurie. Mă rog, părți din el, săracul. Și nu, nu-mi plac șoricii. Nici să-i mănânc, nici să-i port. 

Tradițiile nu sunt pentru mine

Și mi-au trebuit destui ani ca să înțeleg asta. Îmi dau seama, în sfârșit, că bunătatea nu trebuie manifestată neapărat de sărbători. Ci poate exista în tot timpul anului. Dacă vreau să mănânc ceva deosebit sau să fac un cadou cuiva, nu-mi trebuie o zi specială pentru asta. Oricare alta e la fel de potrivită pentru a face și a primi bucurii. De fapt, e chiar mai apreciat un gest făcut într-o zi banală de joi, sau de luni. Cel puțin pentru mine, ar însemna mai mult o atenție oferită „fără obligații” impuse de trendul „ho-ho-ho”. Poate și din cauză că nu suport minciunile. Nici pe acelea împachetate frumos.

Nu-mi mai doresc să fac lucruri pentru că dau bine sau pentru că așa se face. Iar fericirea îmi doresc să fie permanentă, nu doar atunci. Și credința la fel. Cu toate că mai păstrez ceva din perioada Crăciunului: bucuria întâlnirii cu cei dragi. Dar cam atât. 

Cât despre nașterea Mântuitorului, conform Bibliei, nu se cere a fi sărbătorită. Și oricum, nu înțeleg cum se poate sărbători nașterea ucigând… Dar asta sunt eu. Mai ciudată, poate, pentru unii. Și mă simt bine fără să mă (mai) încadrez, așa cum se cuvine, în datinile de Crăciun.

PS: Acum, dacă totuși vreți să-mi faceți cadouri, nu refuz. Fie ele și date din obligația obiceiului. Căci vorba aia: un cadou e binevenit oricând, nu-i așa? 🙂 

11 thoughts on “De Crăciun eu nu sărbătoresc românește

  1. Nici eu nu cred ca ma incadrez in cei care sarbatoresc Craciunul, chiar daca imi plac unele traditii. Porcul l-am cumparat gata ambalat, cadourile de prin octombrie si doar cel mic a primit mai multe si de obicei imi place sa colind prin oras care in perioada asta arata ca-n povesti.

  2. Nici mie nu-mi place sa ma ghiftui, mai ales la o sarbatoare care tine de spirit. Anul asta nici pom n-am facut, ca n-am chef. Dar sa ma vezi ce ma cert cu o verisoara foarte religioasa cand ii spun ca de ce de Paște mananca miel, care e simbolul Domnului, si o intreb cum poate sa-L manance fript pe fiul lui Dumnezeu??!

  3. Eu iubesc Craciunul! Pentru noi intotdeauna Craciunul a insemnat toti cei pe care-i iubesc in jurul mesei si al bradului, a insemnat mereu acasa!

  4. Mie imi place mult aceasta perioada a anului, dar da, trebuie sa ne bucuram in fiecare zi si sa fim buni in fiecare zi, nu doar de sarbatori.

  5. Craciunul are farmecul lui. Imi place traditia si ma bucur de ea. Pot sa zic ca acum ma bucur prin ochii copilului meu care este fascinata de mos craciun, de zsapada, de cadouri si de orice este nou. De craciun mananc lebar,toba si carnati de casa si in alt anotimp parca n-au acelasi farmec. Imi place sa ma bucur de aceste bucurii

Puteți lăsa comentarii prin email, Facebook, Twitter ori WordPress