Amanta versus nevasta – Care pe care? El! Pe amândouă

Amanta versus nevasta – Care pe care?

Astăzi, după atâta timp, revin cu un articol. Cu un gând. O întrebare și, poate, o concluzie. Chiar de la voi, dacă se poate. Mai exact, aș vrea să discutăm despre subiectul: amanta versus nevasta.

Nu știu de ce m-am trezit cu gândul ăsta în cap. Și când zic asta, o zic la propriu. E 03:53 când încep să scriu și tocmai ce m-am trezit din somn. Deci… Cum ziceam, nu știu de ce m-am gândit, dar pot să spun că e un gând trist. Mă întristează, uneori, lumea în care trăim.

Îmi pare rău, de judecat nu intenționez să judec pe nimeni. Dar nu pot să nu mă întreb de ce. De ce așa?

De ce amanta pare să fie mai respectată decât nevasta?

De ce mi se pare mie că e așa? Pentru că spre deosebire de nevastă, amanta e tratată mai onest, de multe ori. Bineînțeles că sunt și cazuri în care amanta nu știe că e amantă. Dar eu acum mă refer la cele care știu și își asumă acest rol. Nu am să întreb de ce acceptă, pentru că fiecare știe propriile alegeri și motivele din spatele lor.

Ceea ce nu mi se pare mie corect însă, e acest „drept” oferit alteia. Adică nevasta, poate chiar mama copiilor, e mințită și înșelată, în timp ce altă femeie are dreptul de a alege dacă vrea un bărbat cu obligații sau nu. Mă tot întreb de ce acei oameni care aleg să-și împartă energia și cu alte persoane nu își asumă asta decât pe jumătate. Decât într-o parte. Chipurile, să nu sufere oficiala. Și uite cum o plăcere carnală, sau poate o „iubire interzisă” ia locul onestității și purității…

Din punctul meu de vedere, iubirea nu ar trebui murdărită cu nimic, ci trăită asumat, pur și frumos. Știu, par idealistă. – De fapt, chiar sunt! Iar motive pot fi n, dar pentru lipsa de sinceritate și dreptul omului de alegere furat, ce motive există?

Mie, dacă am greșit, mi-a plăcut să recunosc

În schimb, nu am văzut aceeași deschidere din alte părți. Minciuna e virtute azi și parcă cel ce reușește să fenteze viața, o duce mai bine. Nu știu vouă cum vi se pare, dar eu consider trist faptul că „suntem nevoiți” să mințim. Chiar e trist! Fiecare ar trebui să poată alege ce vrea să facă. Iar pe cei care aleg să nu afle adevărul, nu-i înțeleg. Eu nu sunt de concepția că „ce nu știi nu te doare”. Din contră, doare mai tare dacă se află. Pentru că dacă nu știi, nu înseamnă că nu se întâmplă. Însă așa gândesc eu, mai atipic, poate. Și nu, nu e motiv de laudă, fiindcă doare să fii așa.

Iar despre „lupta” amanta versus nevasta, am de spus doar că prima de aici are de câștigat. Își asumă, știe ce face și, mai important, are dreptul de alegere. Cât despre iubirea față de nevastă, nu știu dacă poate fi vorba având în vedere lipsa respectului și prezența alteia.

Sper că prin expunerea acestei opinii, întrebări, nu am supărat pe nimeni. Fiecare știe mai bine ceea ce vrea. Personal, aleg să știu mereu adevărul, indiferent de cât de dureros poate fi. Consider că am acest drept, iar dacă nu mi se spune, îl găsesc și singură :))) și apoi ajung să spun: „Minte-mă și te voi minți că te cred. Sau poate eu voi fi sinceră”.

16 thoughts on “Amanta versus nevasta – Care pe care? El! Pe amândouă

 1. Delicat subiect, dar imi place cum ai prezentat situatia. Chiar ai dreptate cu punctul tau de vedere. Cat despre adevar, cu siguranta doare, dar macar i-ar da sotiei ocazia de a alege daca vrea sa isi continue viata langa sotul care a inselat-o sau prefera sa isi recastige libertatea. Stiu ca e usor de vorbit pana nu esti in situatie, dar nu cred ca mi-as mai putea privi sotul la fel stiind ca m-a inselat. Si, totusi, daca ar fi sa se intample, as vrea sa fiu prima care afla. Cunosc cazuri (chiar apropiate) si stiu cat e de umilitor si dureros sa afli „ultima” ca te-a inselat.

 2. pai daca toata lumea ar fi sincera, nu am mai vorbi de sotie si amanta, ci despre fosta sotie si actuala iubita. sau sotie. ceva de genul. tocmai de aici diferenta de statut, ca e ceva care trebuie ascuns. acum, fiecare face cum doreste…

 3. E un subiect despre care s-ar putea discuta la nesfârșit, însă nu poți să înțelegi dacă nu ești persoana în cauza.
  Exista relatii amanta sot sotie care stiu toti unii de altii si accepta de ani de zile situatia.
  Exista sotii care afla si accepta ce facul sotul pentru că se bucură că tot acasă vine.
  Există soții care pun punct relației când află.
  Există soți care au curaj și pun capat casniciei și incep o viata noua cu amanta.
  Nu putem intelege deciziile oamenilor pentru că suntem unici.

 4. Din acest trio mi se pare normal ca cea defavorizata este sotia, deoarece ceilalti doi cunosc datele si au initiat actiunea, iar sotia este in totala necunostinta de cauza. Este de fapt dezvoltata o intreaga intriga pe la spatele sotiei.

 5. Amanta e privita deseori ca o persoana mult mai isteata ca nevasta, mult mai aranjata, mai tanara, mai frumoasa, chiar daca, deseori, nu e asa. Mass-media a ridicat acest ,,standard”, lăudându-le pe ,,fetițele” care au avut un ,,noroc chior” ca unii si-au lasat nevesta si copiii pentru ele… Avem o multime de astfel de cazuri zilnic, la tv și-n ziare. Cand vezi ca un Dragnea se afiseaza, nonsalant cu fetita aceea, care ar putea sa-i fie fiica… cel putin mie mi se pare anormal… Mass -media romaneasca a facut ca normalul sa devina anormal si viceversa, la noi.

 6. Eu spun că nu suntem toți la fel, dimpotrivă, suntem unici. De aceea, unii sunt mincinoșii, unii se complac, unii sunt fricoși sau lipsiți de principii etc. Personal am parte de o relație mai rar întâlnită, o iubire care rezistă în timp, (mult) și nu s-a pus problema unei amante sau relații extra. Da, este vorba de adevăr și de încredere. Noi spunem că dacă nu există dragoste, încredere și înțelegere, o căsnicie nu are șanse.
  De ce are amanta câștig în fața soției? păi, unele pentru că sunt de meserie, pur și simplu adoră să fie asta, altele pentru că nu griji de genul îngrijit, educat, crescut copil, bărbat, casă, părinți și altele.

 7. Este un subiect atat de sensibil si delicat … Nu pot sa zic ca accept amantele si ar fi corect fata de toata lumea ca adevarul sa iasa la iveala. Nu mi-ar placea nici mie sa fiu mintita si sa fiu tratata cu ignoranta sau sa simt acea idiferenta

 8. Sotia trebuie sa fie si amanta. Eu asa gandesc, ca ea trebuie sa faca in asa fel incat sotul sa fie implinit, deci sa nu-i lipseasca nimic. Daca se intampla asta, e si reciproca. Si eu urasc minciuna si sacrificiile in zadar pentru persoane care nu merita, insa implicarea este cheia 🙂

Puteți lăsa comentarii prin email, Facebook, Twitter ori WordPress