Iubirea este la bine și, mai ales, la rău!

iubirea este alegere

Iubirea este alegere, nu doar sentiment. Iar cu sentimentele nu te joci. Sau nu ar trebui, cel puțin, să o faci. Cu alegerea, nici atât nu e de jucat! Suntem suma alegerilor noastre, până la urmă.

A iubi înseamnă mai mult decât fluturi în stomac, toate roz și happy-end. Iubirea este responsabilitate, grijă, respect, comunicare, sinceritate și multe altele.

Dacă iubim un om doar când ne este totul prielnic, poate fi oare cu adevărat vorba despre dragoste?

A te îndrăgosti este minunat. A iubi este divin! Diferența dintre cele două situații constă în alegere. Dacă nu putem alege de cine să ne îndrăgostim; de iubit, stă clar în voința noastră. Ideal, fără condiții și așteptări nerealiste ori egoiste.

Iubirea necesită efort, asumare și dedicare, însă ea înseamnă, în același timp, și libertate. Lucruri pe care nu mulți oameni mai sunt azi dispuși să le ofere.

Se pune accent mult pe iubirea de sine – ceea ce nu este nu un lucru rău – dar să nu uităm că, totodată, ar trebui să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. Asta înseamnă să iertăm, să corectăm și să susținem omul de lângă noi atunci când rătăcește calea. Nicidecum să judecăm, părăsim și lăsăm să cadă cu totul.

Bineînțeles că lucrurile ar trebui să fie reciproc valabile, în orice tip de relație și mai ales într-un cuplu. Iar la fel cum ne iertăm părinți, copiii și frații, ar trebui să putem face asta și față de omul pe care pretindem că-l iubim.

Iubirea este alegere, nu doar sentiment trecător fără implicare sau autocontrol. Altfel ar fi un atașament ce-i seamănă iubirii, dar față de care te poți desprinde din orgoliu.

Iubirea nu ar trebui să fie mândră, orgolioasă sau falsă. Ci muncă în echipă și culegerea roadelor împreună. La bine și la greu!

Puteți lăsa comentarii prin email, Facebook, Twitter ori WordPress