Vegetarian, vegan sau chiar raw vegan, nu e un moft să fii

Vegetarian, vegan sau raw vegan, nu e ceva la modă să fii, ci e mult mai mult de atât.

Și înțeleg că înainte vremurile erau dificile, posibilități limitate iar omul era nevoit să ucidă pentru a mânca. Dar azi, cu atâtea alternative și atâtea informații dobândite, ce scuză avem să vărsăm sânge nevinovat pentru plăcerea de a mânca, adesea, necontrolat?

A fi vegan sau vegetarian, nu e un moft și nici greu nu e

Mulți vor spune, însă, că omul este omnivor și că trebuie să mănânce carne pentru proteine și forță, însă tocmai că având posibilitatea să mănânce ambele tipuri de hrană, poate alege ce bagă în gură, nu? Plus că sunt studii care arată că proteina vegetală este mult mai calitativă decât cea de origine animală și mâncând „verde” se poate scăpa și de toxine, spre deosebire de consumul de carne care aduce toxine în organism.

Plus că de multe ori nici măcar nu e carnea care dă aromă și gust mâncării, ci condimentele o fac și ghici ce? Tot plantele joacă aici un rol important, singurul rol al animalului fiind îngrășământul lăsat în urmă ca acele plante să crească și să ajungă plusul din farfurie.

Nici un animal nu-și dorește să fie chinuit sau să moară pentru plăcerea, hrana și viața omului. Dar oare cui i-ar plăcea să fie în locul animalului din farfurie? – mă întreb.

Nu spune nimeni să fii raw vegan și să mănânci doar crud, poate nu toți reușim asta, însă sunt atâtea legume, fructe, semințe și combinații de gust în ziua de astăzi încât ar fi păcat să nu le încercăm măcar.

Nu e un moft să fii vegan sau vegetarian, ci e un stil de viață mai sănătos, în primul rând, bazat pe empatie sau chiar intoleranță la produse alimentare de origine animală, în unele cazuri. Însă oricum ar fi, ideea creștină de a nu ucide, cred că ar trebui să se aplice și în cazul animalelor, mai ales că în poruncă nu se spune mai mult de atât: Să nu ucizi!

27 thoughts on “Vegetarian, vegan sau chiar raw vegan, nu e un moft să fii

  1. Depinde cum privim lucrurile. Daca esti oe persoana total impotriva taierii animaelor da merita sa fi vegetarian. Daca iti este indiferent si consumi carne nu vad de ce a fi vegetarian. Mai sunt si cei care promoveaya o viata sanatoasa fara carne.
    Cosmin

  2. Cred ca e alegerea fiecaruia ce si cum vrea sa fie. E greu sa mai devi vegan dupa ce o viata ai fost omnivor, dar nu e imposibil iar eu ii admir pe cei care iau aceasta decizie.

  3. Ai dreptate, si eu uneori am consuma mai multe alimente de origine vegetala si drept sa iti spun abia astept sa vina primavara sa ma pot bucura pe deplin de salate si alte bunatati de acest tip.

  4. Este un subiect foarte controversat in zilele noastre. Eu una, nu as avea energie daca nu as consuma carne. Nu spun ca mananc zilnic, insa se simte atunci cand am cate o saptamana doar pe legume si verdeturi. Plus ca merg la sala si simt nevoie unei mese bogate in calorii si proteine, sa imi dea puterea sa termin antrenamentul.

  5. Eu alaturi de cativa bloggeri incerc sa promovez ceva mai modest, ca macar o zi din saptamana sa fie dedicata mancarii fara carne. Chiar si acest lucru s-a dovedit destul de greu pentru multi, de cativa ani carnea troneaza orice masa la romani si acest lucru se regaseste in starea proasta de sanatate.

    1. Nu Iasmina, nu ai indraznit deloc prea mult. Iti multumesc pentru acest articol. Bineinteles ca avem fiecare dreptul la opinie, dar as vrea ca opiniile sa vina dintr-o postura de constientizare, ci nu din teama de a iesi cumva din linia de comfort! Da. Am fost si eu o carnivora inraita.Dar de 2 ani nu am mai mancat deloc carne, iar de jumatate de an, ma decar fericita ca am reusit sa exclud orice produs de origine animala din alimentatie. Am inceput sa acord mai multa atentie produselor cosmetice folosite, am limitat totul la minimul necesar. Incaltamintea de piele achizitonata in trecutul meu de om ignorant si lipsit de respect si compasiune, o port in continuare, pana la deteriorare, dar nu mai cumpara altele. Ca un om care a trait 26 de ani ca si carnivor inrait si care a ales varianta veganismului, pot sustine ca am facut cea mai buna alegere pentru mine si pentru cei din jur ina aceeasi masura. Nu am carente de niciun fel, sunt mult mai sanatoasa, energica, libera, merg zeci de kilometri pe jos, ma catar pe stanci, alerg, iubesc, zambesc. Viata e plina de culoare, abundenta, sunt sute de retete minunate, am redescoperit mancarea. Si ce nu o sa inteleg niciodata e cum putem alege ca pe un animal (de ex cainii de rasa) putem sa- ducem la coafor si sa-l pupam toata ziua in bot, iar pe altele sa le punem pe gratar. Iar cei care spun ca ei doar cumpara carne, nu omoara animale, ar trebui sa constientizeze ca sunt mai rau, ei platesc pe altii ca sa le oamoare pentru ei. Am devenit vegana pentru mine, dar abia apoi mi-am regasit adevarata compasiune, empatie, dragoste neconditionata. Ceea ce va doresc si voua!

    2. Eu de cand ma stiu am refuzat carnea, de curand am repulsie si fata de oua. Smantana si branza mai consum uneori, insa vreau si la ele sa renunt. Haine de blana sau piele nu cumpar si incerc, vreau sa fiu mai atenta si cu produsele de ingrijire personala ca macar daca nu sunt vegane, sa fie fara ingrediente revolutionare testate sigur pe animale. Imi doresc sa traim cu totii intr-o lume mai buna, empatica si prietenoasa cu mediul si alte fiinte, dar stiu ca e greu, e lung drumul pana acolo, dar totusi sper.

  6. sincer, aici cred ca fiecare face ce alegeri doreste. nu mananc carne zilnic, dar cred ca ea joaca un rol destul de important in alimentatia noastra. cu toate astea, n-as renunta niciodata la lactate sau la oua!

  7. Să știi că eu mă simt mai bine când renunț la carne. Am o zi pe săptămână în care mănânc carne, maxim două. În rest alimentația mea e bazată pe legume și fructe și chiar nu m-am gândit că aș putea ușor să am un stil de viață vegetarian.

  8. Orice pe lunea asta are suflet! Si morcovul urla de supărare când nu-l lași in mediul lui si vrei sa-l consumi. Aceeași situație este si cu animalele care le iei viața.
    Te sfătuiesc sa faci ceea ce simți si sa nu te iei după zvonuri, trenduri sau alte prostii! Poți combina o bucata de carne cu o salata sau sa mănânci o salata simpla! Important este ca tu sa fii împăcată cu tine

    1. Eu așa sunt împăcată cu mine, când știu că nu s-a vărsat sânge pentru masa mea. Oricum, pentru mine nu e ceva la modă, ci de mică am avut o repulsie față de carne și în ultimul timp și pentru ouă. Lactate mai consum uneori, dar sunt pe cale să renunț și la ele. Și nu e un moft, sau un trend, ci o alegere personală și un stil de viață mai light, dacă vrei, pe care îl aveam dintotdeauna aproape, dar fără să-i cunosc denumirea.

  9. Am o prietena vegana si ea mereu ma invata retete noi bune si sanatoase. Nu sunt vegana dar nici dupa carne nu ma omor. Dar nu pot deveni vegana pentru ca asa cum ai zis nu e un moft, e un stil de viata.
    Eu cred ca si plantele sufera dar eu mananc de toate, deci 😀

Puteți lăsa comentarii prin email, Facebook, Twitter ori WordPress