Dietă vegană vs. plant-based. De ce veganismul?

Dietă-vegană-vs-plant-based

Există mai multe motive pentru care o persoană ar putea dori să devină vegană. Unul dintre cele mai comune motive este dorința de a reduce suferința animalelor. Acest lucru include o dietă vegană, în principal, dar fără a se limita la acest aspect.

Mulți oameni aleg să devină vegani din cauza îngrijorărilor privind tratamentul inuman al animalelor în industria alimentară. Astfel, vor să evite să susțină aceasta prin achiziționarea de produse care implică exploatarea altor ființe.

Alți oameni aleg să devină vegani din cauza impactului pe care produsele de origine animală îl pot avea asupra sănătății personale. Consumul excesiv de produse de origine animală poate contribui la apariția unor afecțiuni cronice. Spre exemplu: bolile de inimă, obezitatea și diabetul de tip 2. Prin urmare, oamenii pot alege veganismul pentru a se proteja de aceste afecțiuni și pentru a îmbunătăți sănătatea lor generală.

De asemenea, unii oameni devin vegani din cauza îngrijorărilor privind impactul pe care produsele de origine animală îl au asupra mediului. Dat fiind faptul că producția acestora afectează mediul prin consumul de resurse și emisiile de gaze cu efect de seră. Astfel că, oamenii pot alege veganismul ca formă prin care să reducă acest fapt.

Diferite motive pentru care cineva poate alege să urmeze o dietă vegană, așadar.

Fie din motive etice, considerând că este greșit să folosești animale pentru hrană, îmbrăcăminte sau alte scopuri. – Simțind, totodată, că o dietă vegană este mai umană, neimplicând exploatarea acestora. Fie adoptă un stil de viață vegan din motive de mediu, sau din motive de sănătate.

În cele din urmă, decizia de a fi vegan este una personală. Iar motivațiile pentru a face acest lucru pot varia de la persoană la persoană. Putând include chiar convingeri religioase sau filozofice care să determine evitarea produselor de origine animală.

Diferența dintre o dietă vegană și alimentația plant-based

Dieta vegană este o dietă care exclude complet consumul de produse de origine animală. Carne, pește, lactate, ouă, inclusiv miere.

De asemenea, această dietă interzice utilizarea produselor care au fost testate pe animale sau care au componente de origine animală. O dietă vegană poate fi motivată din punct de vedere etic, de mediu sau de sănătate.

Alimentația plant-based, pe de altă parte, se concentrează mai degrabă pe consumul de alimente de origine vegetală. Dar nu exclude neapărat consumul de produse de origine animală. Astfel, o persoană care urmează o alimentație plant-based poate consuma în continuare produse de origine animală. Însă acestea nu vor fi principalele surse de nutriție.

Alimentația plant-based poate fi motivată de asemenea din punct de vedere etic, de mediu sau de sănătate. Dar poate lua diferite forme. – De la vegetarianism la o înclinație mai mare către alimente de origine vegetală, fără a exclude complet produsele de origine animală.

În concluzie: dieta vegană exclude complet produsele de proveniență animală. Asta, în timp ce alimentația plant-based se concentrează pe consumul de vegetale, dar fără a exclude neapărat produsele de origine animală. – Și/sau testate pe acestea.

1 thought on “Dietă vegană vs. plant-based. De ce veganismul?

  1. Sunt de acord cu tine, exista mai multe motive pentru care o persoana ar putea alege sa devina vegana. Unul dintre cele mai importante este dorinta de a reduce suferinta animalelor. Din pacate, in industria alimentara animalele sunt tratate inuman si multi dintre noi nu suntem constienti de acest lucru. De aceea, devin vegan este o alegere etica si umana.

    Pe langa acest aspect, multi oameni aleg veganismul din motive de sanatate si de mediu. Consumul excesiv de produse de origine animala poate duce la aparitia unor probleme grave de sanatate, precum bolile de inima, obezitatea sau diabetul de tip 2. De asemenea, productia acestor produse are un impact major asupra mediului, prin consumul de resurse si emisiile de gaze cu efect de sera.

    Este important sa intelegem ca diferenta dintre o dieta vegana si o alimentatie plant-based este ca prima exclude complet produsele de origine animala, in timp ce a doua se concentreaza mai mult pe consumul de alimente de origine vegetala, dar nu exclude neaparat produsele de origine animala. Indiferent de motivul pentru care alegem sa fim vegani sau sa avem o alimentatie plant-based, acesta este o decizie personala si trebuie respectata.

Puteți lăsa comentarii prin email, Facebook, Twitter ori WordPress